Muči li vas ginekomastija ili pretilost?

Mnogi se muškarci pitaju može li pretilost dovesti do ginekomastije? Pretilost je čest uzrok stanja zvanog ginekomastija kod muškaraca. Dobro shvaćen nalaz kod pretilih muškaraca je povišenje enzima aromataze, koji pretvara testosteron u estradiol, podižući razinu estrogena u tijelu. Povišene razine estrogena tada potiču prekomjerni rast muškog tkiva dojke što dovodi do toga da se stanje ginekomastija razvije.

Pretili muškarci često razviju pseudo ginekomastiju ili višak masnoće u predjelu prsa. Pseudo ginekomastija može postojati sama ili može postojati zajedno s ginekomastijom. Tijekom vašeg pregleda kod doktora, utvrdit će se imate li jedno ili oba stanja.

Kako možete razlikovati ginekomastiju od sala na prsima? Bez sumnje, muškarci se često zbunjuju između redovitih masnih naslaga u predjelu prsa i stvarne ginekomastije, ne samo zato što su oba stanja vizualno vrlo slična, već i zato što se mnogi čimbenici koji mogu uzrokovati ta dva stanja mogu poklopiti.

Postoje određeni načini kako se razlikuju prava ginekomastija i pseudo verzija – ginekomastija se definira kao razvoj prekomjernog rasta žljezdanog tkiva dojke u prsnoj regiji muškarca. Pseudo verzija se definira kao masne naslage u prsnoj regiji muškarca kao posljedica pretilosti i/ili prekomjernog debljanja.

Muči li vas ginekomastija ili pretilost?

Kod ginekomastije se tvrda kvržica može palpirati ili napipati ispod bradavice/areole. Kvržica je obično čvršća od masti. Ovo je jedan od najboljih načina za razlikovanje. Kvržica također može biti bolna ili osjetljiva na dodir. Osjećaj ove kvržice često vam može reći koje od dva stanja imate. Za osobe koje imaju samo masnoću u prsima ili pseudo ginekomastiju, nema opipljive čvrstoće ili mase koja se može osjetiti. Umjesto toga, masnoća je mekana na dodir i ista se osjeća u cijeloj regiji prsa.

Pseudo ginekomastija može muškim dojkama dati opušteniji izgled, dok se kod ginekomastije prsa mogu činiti čvršćima. Normalna masnoća na prsima može nestati ako držite zdravu prehranu i redovito vježbate. Međutim, ginekomastija ne nestaje promjenom prehrane i redovitim vježbanjem, a može se smanjiti samo kirurškim zahvatima, pod pretpostavkom da su sve mogućnosti liječenja bezuspješne.